Francúzske Vianoce. Alebo prečo Francúzi jedia na Vianoce polená.

IMG_2053

Francúzske Vianoce. Alebo prečo Francúzi jedia na Vianoce polená.

Francúzske Vianoce. Alebo prečo Francúzi jedia na Vianoce polená.

 

Nie všetko, čo si naplánujeme nám vždy vyjde tak, ako sme si to predstavovali. O tomto som sa opäť raz presvedčila, napríklad aj v tento krásny predvianočný čas, keď ma navštívila pani angína a namiesto nákupu darčekov a koláčikového pečenia som až do dnešného rána preležala s horúčkami a boľavým hrdlom v posteli. Ako tak fit som dnes, len čo som otvorila oči, vyrazila do miestneho Carrefouru (mimochodom supermarketu, ktorý v rámci svojho reťazca produkuje najväčší ročný obrat) na predvianočné nákupy potravín.

 

Ako vyzerá nákupný vozík bežného Francúza?

 

Aperitív

Veľmi milujem na Francúzsku ich slávny aperitív. Ten mimo sviatkov štandardne začínajú Francúzi kírom. Kír pozostáva z bieleho vínka a kvapky likéru z červeného ovocia, už som však videla aj rôzne ovocné variácie ako jahodový, malinový či marhuľový kír. Ten pravý však ostáva s likérom z červeného ovocia. Na Vianočnú večeru však hostiteľ ponúkne kráľovský kír alebo kír royal. Namiesto bieleho vínka nalejete šampanské. Výber líkéru nechám už na Vás, ja však na klasiku viem dopustiť. Na zdravie!

 

(Keď je v Lídli na Slovensku Francúzsky týždeň, tento likér často majú. Volá sa Creme de Cassis. Vrelo ho odporúčam, ak vyskúšate, napíšte mi či chutilo:).

 

Predjedlo

Foie gras (kačaIMG_2052cia pečienka), ktorá sa podobá našim paštétam v tvrdšom stave. Podáva sa na malých guľatých toastíkoch, ktoré zohrejete v toasteri alebo v rúre.

 

Ustrice, krevety ružové a šedé, mušle, homár ( po tieto morské príšerky pošlem partnera zajtra ráno, nech ich máme čerstvé a hlavne sa mi nechcelo stáť v dlhočíznom rade v rybacom oddelení). Nezabudnúť priložiť citrón a majonézov
ú omáčku.

 

 

Hlavné jedlo

Typická francúzska rodina večeria morku na gaštanoch, plnenú kuracou pečienkou.  (Niektoré rodiny preferujú kohúta na víne).

FruitsDeMer

Morku objavil Krištof Kolumbus v Amerike. Odtiaľ sa dostala do Európy a vo Francúzsku v 16tom storočí nahradila na Vianočnom stole hus vďaka jej exotickejšiemu pôvodu.

V tomto prípade využívam výnimku medzinárodných rodičov a skôr sa dotlačím krevetami, ustricami, veľkými burgónskými slimákmi a údeným lososom.

 

 

 

 

 

Dezert

A tu sa dostávame k dôvodu prečo Francúzi na Vianoce jedia polená.

Typický francúzsky Vianočný dezert sa totiž volá Bûche de Noël, čiže Vianočné poleno.

IMG_7733V minulosti bolo zvykom vo francúzskych rodinách na Štedrý deň pred odchodom na polnočnú omšu zapáliť v krbe poleno z ovocného stromu (slivky, čerešne, jablone). Po návrate z omše sa pred týmto krbom rodiny schádzali, spievali si a usadali za štedrovečernú večeru. V každej domácnosti poleno pred vložením do krbu (modliac sa) pokvapkali v závislosti od regiónu mliekom, medom, vínom či olivovým olejom. Poleno malo horieť počas troch dní, inak by došlo k pohrome.

S príchodom kachiel sa táto tradícia pretavila do dezertných polienok. Dnes si podľa chutí môžete objednať u Vášho obľúbeného cukrára polienko zmrzlinové, alebo vo forme koláča.

 

Tu je niekoľko príkladov „Vianočných polienok“

  • Čokoládovo karamelové polienko s chrumkavou vanilkovou krustou a malinovými makarónmiIMG_7730
  • Jablkovo hruškové polienko s vanilkovým krémom poliaté horkou čokoládou
  • Malinové polienko s pistáciami a vanilkovou zmrzlinou

 

Na Azúrovom pobreži a v Provensálsku je ešte jedna dôležitá tradícia. Tradícia 13tich dezertov. Tie predstavujú Ježiša a jeho 12 učeníkov v podobe rôznych druhov sušeného ovocia, z mandlí pripravovaných „calissons d’Aix“, nugátov či kúskov karamelizovaného ovocia.

Za štedrovečerný stôl si typická francúzska rodina sadá okolo deviatej večer. My začneme s priateľmi aperitívom okolo ôsmej, za stôl sa presunieme tiež pravdepodobne okolo deviatej a koniec hodovania odhadujem tak na druhú hodinu rannú, typický čas na ukončenie Štedrého dňa. Keďže sa Ježiško zastavuje najprv na Slovensku, jeho príchod na Azúrové pobrežie pod menom Otec Vianoc odhadujem na 9tu hodinu rannú. Čas, kedy si všetky francúzske deti otvárajú darčeky.

Želám Vám krásne sviatky, plné lásky a ľudského porozumenia, hlavne veľa zdravia a pohody. Dostatok času na prečítanie dobrej knižky, poklábosenie s rodinkou a správne vkročenie do roku 2016!

 

Lucia Azúrová

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.